Loenen op de Veluwe 

Loenen op de Veluwe is een uitgestrekt dorp dat ligt tussen Apeldoorn en Arnhem  in de provincie Gelderland en wordt al genoemd in het jaar 838. De kern van het dorp ligt rond de Eerbeekseweg maar loopt nog tot ruim over het kanaal.

De Loenermark met schaapskooi
Het natuurgebied de Loenermark is jarenlang in het bezit geweest van de Loenenaren. De heide werd geplagd en gebruikt als strooisel in de stal. De enken aan  de rand van het dorp zijn jaren geleden ontgonnen voor landbouwgrond. De mest werd naar het land gebracht en hierdoor zijn de enken ontstaan. De schaapskudde die de heide begraast is zover uitgegroeid dat er in 2014 een nieuwe schaapskooi is gebouwd. Hoog nodig want dit creëerde ruimte voor de 230 schapen die nodig zijn om het hele bosgebied te kunnen begrazen.

Van de Papierfabriek naar de Waterval.
Vanwege het schone, zachte water, ontstonden er wasserijen en papierfabrieken.
U kunt een bezoek brengen aan de papierfabriek “de Middelste Molen”. Daar wordt nog steeds op ouderwetse wijze papier gemaakt.
Het Apeldoorn-Dierenskanaal was een belangrijke waterweg en is nu niet meer bevaarbaar. Maar er liggen wel plannen op het weer bevaarbaar te maken. In de crisisjaren had het kanaal water nodig. Er is toen een beek gegraven vanuit het bos naar het kanaal. Hierdoor ontstond een verval van vele meters en ontstond de Loenense waterval.Vergeet niet de grootste waterval van Nederland een bezoek te brengen.

Activiteiten in Loenen
In Loenen is altijd wel wat te beleven. Zo is er het grootste ééndags-evenement van de Veluwe de Pony- en paardenmarkt. De autocross waar regelmatig gestreden wordt om lands- en Europese titels. Het SchaapscheerdersfeestLammetjesdagNK Gatgraven en nog veel meer evenementen. Hou hiervoor de activiteiten pagina in de gaten.

Hebt u geen zin om zelf te koken? Loenen heeft een aantal goede, gezellige restaurants.
Wilt u uitstapjes maken, dat kan natuurlijk met de stoomtrein van de VSM. Deze stopt in Loenen. Mooie steden in de omgeving zijn bijvoorbeeld Zutphen en Doesburg of om te winkelen Apeldoorn en Arnhem. (bron www.loenenopdeveluwe.info)


[No text in field]