Korenmolen Eerbeek

Lijnolie

De Eerbeekse oliemolen is de enige nog werkende bovenslag watermolen van Nederland. Vroeger werd er olie geslagen uit beukennootjes maar toen ze erachter kwamen dat er tijdens het proces een giftige stof vrij kwam werd dat verboden. Tegenwoordig wordt er alleen nog olie geslagen uit lijnzaad. De lijnolie wordt in de molen verkocht en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het onderhoud van houten tuinmeubelen.

Water

De Eerbeekse beek heeft een aantal jaren droog gestaan. Door een gedeeltelijke restauratie stroomt er nu over het algemeen weer voldoende water om de molen te laten draaien. Het is echter nog niet genoeg om de molen op volle sterkte te laten draaien. Door het aanpassen van de hoeveelheid zaad lukt het onze molenaars meestal wel het hele proces van het olieslaan te laten zien. Onze gids zal u vertellen hoe een en ander in zijn werk gaat. Voor de toekomst liggen er nog plannen om ook het laatste stuk van de beek te restaureren.

 

Van april t/m oktober bent u elke zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur van harte welkom. Bij voldoende water zjin er dan demonstraties olieslaan. Wilt u buiten deze draaidagen toch graag informatie over de molen of lijnolie kopen, gaat u dan naar het naast gelegen Grand Café. Adres Kanaalweg 3 Eerbeek tel: 0313-651331

Demonstraties

Hoe worden de molenstenen eigenlijk aan het draaien gebracht? Hoe kan er olie geproduceerd worden?

Tijdens een demonstratie leggen eigenaar Johan van Zadelhoff, zijn broer Willem van Zadelhoff of een van de vrijwillige molenaars u graag uit hoe de molen precies werkt. Ze laten u zien wat de taken van de molenaar zijn en hoe deze uitgevoerd worden.

Van april t/m oktober bent u elke zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur van harte welkom. Bij voldoende water zjin er dan demonstraties olieslaan. Wilt u buiten deze draaidagen toch graag informatie over de molen of lijnolie kopen, gaat u dan naar het naast gelegen Grand Café.