Gemeente Brummen

Geschiedenis

De naam Brummen komt voor het eerst voor in één van de oudste oorkonden over Gelderland uit 794.  Het gaat dan om de aanduiding van de plaats ‘Brimnum’, waar graaf Wrachar enkele landerijen in Wichmond schenkt aan de evangelie-prediker Liudger. ‘Brimnum’. De naam Eerbeek komt voor de eerste maal voor in 1046 als ‘Erbeke’. Dit staat voor ‘bebouwde grond bij beek’. De Brummense kernen en buurtschappen zijn in de vroege Middeleeuwen geleidelijk ontstaan als agrarische gemeenschappen.

Over de gemeente

Onze gemeente ligt in het hart van de provincie Gelderland, tussen de Veluwe en de rivier de IJssel. In het westelijk deel van de gemeente reiken de bossen tot aan de bebouwde kom van Eerbeek. Het oostelijke deel van de gemeente wordt gevormd door het prachtige uiterwaardengebied en het rivierenlandschap van de IJssel met daar-tussen een fraai afwisselend landschap, de landgoederenzone. 

De gemeente Brummen bestaat uit de dorpen Brummen, Eerbeek, Empe, Hall, Leuvenheim en Tonden en buurt-schappen Rhienderense Broek , Cortenoever, Oeken, Voorstonden, Coldenhove, en Rhienderen. De totale oppervlakte van onze gemeente is 8500 hectare. Er wonen ongeveer 21.000 inwoners. Het gemeentehuis staat in Brummen.

Toerisme

Naast de industrie en ondernemingen is toerisme van groot belang voor de gemeente Brummen. Jaarlijks vinden er zo'n 600.000 overnachtingen plaats. Naast een aantal grote aanbieders zoals Landal, Groot Engelenburg en Fletcher zijn er bijna 40 B&B's. Kamperen en overnachten in de natuur kan op de diverse campings, onder andere van Landal, Bosoord en NIVON. Er is een naturistencamping in de natuur, de Kikker.

Voor toeristische informatie kan men terecht bij de VVV in Brummen en Eerbeek. Ook op de diverse locaties (horeca en toeristische aanbieders) kan men informatie krijgen. De stichting Visit Brummen Eerbeek heeft een een magazine uitgebracht vol met toeristische informatie. De plaatselijke kranten, Regiobode en Eerbeeks weekblad besteden aandacht aan de vele activiteiten die in en buiten de gemeente plaatsvinden.