Pianorecital met werken uit de Romantiek

Op vrijdagavond 27 November speelt de Nederlandse pianiste Martje van Damme twee keer een pianorecital met laat-romantisch pianorepertoire in Dat Bolwerck in Zutphen. Om 19.00 uur begint het eerste concert, om 20.30 uur het tweede. Na het tweede recital is er gelegenheid voor een drankje. Het programma is laat-romantisch en bevat voornamelijk werken van Alexander Scriabin en Franz Liszt.

Toelichting:
Scriabin is erg beïnvloed door Chopin, wat je nog erg terug hoort in zijn vroege werken (opus 19). In zijn latere werken hoor je dat hij zijn 'eigen stijl' heeft gevonden waarin hij momenten creëert van volledige extase en waanzin. Complexe ritmes en polyfonie maken zijn late composities zeer origineel, daarentegen hebben zijn vroege composities een impressionistische aard. In de tweede helft van het programma volgen werken van de Hongaarse componist Franz Liszt.
"In dit programma wilde ik de introverte kant van Liszt benadrukken. De tweede helft begint met de 1e Legende die het verhaal verklankt van de heilige Franciscus van Assisi die de vogels preekt. De trillers die oneindig schijnen door te klinken in dit werk, vertegenwoordigen de vogels. Franz Liszt voelde zich zijn hele leven sterk verbonden met de heiligen. Het is een prachtig intiem werk. Na de eerste Legende volgt de 3e Concertetude 'Un sospiro" ofterwijl 'een zucht'. De tweede Ballade is het laatste werk van Liszt op het programma en is gebaseerd op de Griekse mythe over Hero en Leander. Hierin hoor je duidelijk de zee vertegenwoordigd door de chromatische passages waarin Leander zwemt om bij Hero te komen. In contrast daarmee staan de melodische passages in hoge registers waarin hij het samenzijn weergeeft. Het zwemmen naar Hero toe gaat met steeds meer weerstand totdat Leander uiteindelijk verdrinkt en door de golven wordt bedolven. Het slot van de Ballade suggereert dat ze in de dood ook nog samenzijn. Tot slot van het programma klinkt het werk van Richard Strauss, Ramble on love (after the Love Duet from R. Strauss’s ‘Der Rosenkavalier’) (arr. P. Grainger).

Vrijdag 27 november 2020 Vanaf 19:00 tot en met 22:00