Kamerkoor Poco Più (Nijmegen) en Collegium Vocale Zutphen zingen samen ELIAS van Felix Mendelssohn

Het oratorium vertelt het verhaal van de profeet Elias uit het Oude Testament. De Israëlieten waren naast Jahweh onder andere ook de god Baal gaan aanbidden. Elias wilde hen daar weer vanaf brengen, maar de Baalpriesters werden gesteund door Achab, de koning van de  Israëlieten en zijn vrouw Izebel. Het komt tot een confrontatie tussen Elias en de Baalpriesters: Ze offeren beiden aan hun eigen god en de god die het offer zou aanvaarden zou de ware God zijn.

Mendelssohn heeft het verhaal op meeslepende wijze op muziek gezet. De muziek is nu eens dramatisch als de Baalpriesters om een antwoord van hun god smeken en dan weer heel ingetogen en hemels, bijvoorbeeld in het gedeelte waarin Elias zegt dat Jahweh zijn engelen over het volk laat waken.

Mendelssohn schreef Elias voor groot koor, solisten en symfonieorkest. Wij zingen het in de bewerking van de Amerikaanse componist en organist Norris Lynn Stephens, waarbij de rol het orkest wordt vervuld door een groot kerkorgel. Dirigent Saskia Regtering heeft het oratorium enigszins ingekort omdat dat in de bewerking beter werkt – uiteraard zonder de handeling van het oratorium geweld aan te doen.

Wim Roelfsema bespeelt het orgel. Poco Più en Collegium Vocale Zutphen hadden samen met hem een aantal jaren geleden veel succes met de orgelbewerking van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Dit wordt weer zo’n mooi concert!

De rol van Elias wordt gezongen door bariton Tiemo Wang. Drie zangeressen uit het koor – Carin de Ruijter, Marije Heemskerk en Sjoukje Osinga – vormen een solistisch vocaal ensemble en het geheel staat onder leiding van Saskia Regtering.

Er zijn twee concerten: Zondag 3 november om 12.00 uur ’s middags in de Grote Kerk, Grote Molenstraat 2, Elst (Gld.). Dit concert is een van de eerste concerten waarbij het prachtige nieuwe Engelse koororgel van de Grote Kerk te horen zal zijn. Het instrument is pas onlangs in gebruik genomen. Voor dit concert geldt geen entree, maar er is een collecte na afloop.

Op zondag 17 november zingen we om 15.30 in de Eusebiuskerk in Arnhem, waar Wim Roelfsema regelmatig optreedt. Voor dat concert geldt een entreeprijs van € 10,00. Kaartverkoop via www.pocopiu.nl. De verkoop start half oktober.

Zondag 17 november 2019 Vanaf 15:30 tot en met 17:00