Het Zuiden

Toneelschuur Producties

Zo actueel is de geschiedenis

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven komen.

Liefde voor taal en fascinatie voor geschiedenis
Vanuit een liefde voor taal en fascinatie voor geschiedenis probeert regisseur Olivier Diepenhorst teksten met een literair of poëtisch karakter in deze tijd betekenis te geven. Daarbij maakt hij gebruik van een uitgesproken fysieke beeldtaal en neemt muziek in zijn voorstellingen een prominente plek in.

Diepenhorst: ‘Toen ik het stuk voor het eerst las, was ik direct geboeid door de broeierige oorlogsdreiging, de zwoele sfeer van het Zuiden, die ontheemde, zoekende zielen die zoveel meer zijn dan hun mening, de pijn van de slavernij, en vooral alles waar niet over gesproken kan worden.’

Diepenhorst werd driemaal genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs, ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar.

Praktische informatie

Vrijdag 3 april 2020 vanaf 20:30