Het Orkest van het Oosten met Laura van der Heijden

Dvoráks Celloconcert en Eerste van Sjostakovitsj

Twee generatiegenoten en rijzende sterren in één programma: het Britse dirigeertalent Alpesh Chauhan en de Brits-Nederlandse cellosensatie Laura van der Heijden. Dat belooft wat voor de uitvoering van Dvoráks populaire Celloconcert.

“De uitverkochte bruid”, grapte men indertijd over Smetana’s succesopera waarvoor half Europa naar het theater kwam. Smetana’s flitsende ouverture opent dit programma en de onstuimige twintigers Van der Heijden en Chauhan storten zich op Dvoráks romantiek.

Nog jonger dan Chauhan en Van der Heijden is Dmitri Sjostakovitsj wanneer hij zijn Eerste Symfonie schrijft: zeventien jaar. Dat hoor je er bepaald niet aan af, het is één van zijn beste werken. Puur, origineel, even geestig soms als dramatisch, met een aangrijpend slot.

Smetana — Ouverture ‘De verkochte bruid’
Dvorák — Celloconcert