Hoge Veluwe Hoenderloo

Natuur en Landschap Park de Hoge Veluwe

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af; tijdens uw tocht door het Park komt u door loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen.
Die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park kent meer dan honderd Rode Lijst-soorten, zoals de tapuit, de draaihals, de heikikker en de ringslang.

Adres: Houtkampweg 9 Hoenderloo

Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Met tijdelijke tentoonstellingen houdt het museum aansluiting bij het publiek en de actualiteit.

Het museum wordt omgeven door een van de grootste beeldentuinen van Europa. Een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. Verspreid door de tuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Auguste Rodin tot Henry Moore, van Jean Dubuffet tot Joep van Lieshout.

Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden. Op 13 juli 1938 opent het Kröller-Müller Museum zijn deuren. Het ontwerp is van de Belgische architect Henry van de Velde.  In de jaren zeventig is er een vleugel aangebouwd, ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist.

Informatie en openingstijden.

Jachthuis Sint Hubertus

Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland.

Het Jachthuis is ontworpen door de vermaarde en beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934). Berlage werkte al voor de Kröllers voordat hij deze omvangrijke opdracht kreeg; de eerste opdracht was het ontwerpen van een kantoorgebouw in Londen. Een andere was die van het ontwerpen van de Schipborg, een modelboerderij in het Drentse Anloo.

De opdracht voor het ontwerpen van het Jachthuis, het object dat de namen Berlage en Kröller-Müller pas echt voorgoed aan elkaar zou verbinden, ontving hij waarschijnlijk begin 1915.

Natuur en Kunst

Het samenbrengen van natuur en kunst was een van de belangrijkste oogmerken van het echtpaar Kröller-Müller bij het stichten van hun landgoed.
De beeldentuin van het Kröller-Müller is daar een heel duidelijke uiting van. Maar ook elders in het Park treft u, midden in de natuur, heel bijzondere kunstuitingen aan. Denk aan de Drie Staande Motieven van Henry Moore op het Pampelse Zand, De President Steijnbank tegenover de ingang van het Kröller-Müller Museum, ontworpen door Henry van de Velde of het Stenen Hert van John Rädeker.